KOMENTÁŘ K VIDEU: BRAMBOR HLÍZNATÝ

Pro tuhle nádheru jsem se rozhodla po letech si zase vypěstovat vlastní brambory.
Záhon by se měl připravit už na podzim a měl by se prohnojit chlévským hnojem,
protože přes zimu se hnůj rozloží.

Já se ale dostávám k přípravě záhonu až na jaře, a to v půlce května.
Normálně by mohly být brambory v zemi už v dubnu, tedy podle počasí,
ale takhle budu mít prostě jen pozdější úrodu.
Tři brázdy pro začátek stačí a příští rok tady budou jahody.

Mám připravenou červenou Rosaru, certifikovanou sadbu z obchodu, pak brambory
určené k jídlu, které začaly klíčit, a od zahradníka druh Impala s dlouhými klíčky.
Jelikož budu sázet brambory do právě vytvořeného záhonu, dám do řádků jenom kompost.
Takhle by měla správně vypadat brambora k sázení

Sázím od sebe cca 25-30 cm, lidově se tomu říká na šlápotu nebo na stopu.
Poškozené brambory sázet nebudu a ty s dlouhými klíčky by se podle odborníků sázet
neměly, ale zahradník mě ujišťoval, že to vůbec nevadí.

Brambory se nemají sázet do studené půdy, teplota půdy má být vyšší než 7°C.
V brázdách připravené hlízy, které mají klíčky směrem vzhůru, začnu zahrnovat
z obou stran a vytvořím tzv. hrůbky.
Zem by měla být asi 10 cm nad bramborou a hlavně by neměla být mokrá a těžká.

Asi za 3 týdny začínají první rostliny vylézat ze země a za měsíc už jsou venku všechny.
V hrůbcích jsou hlízy dobře schované před světlem, které způsobuje, že zezelenají.
V průběhu vegetace brambory alespoň jednou za měsíc opatrně okopávám
a přihrnuji a při té příležitosti odstraním plevel, aby jim neubíral sílu.

Také občas prohlížím listy, jestli tam neškodí mandelinka bramborová.
Pokud jsou velká sucha, tak záhon zaliji, ale nikdy ne na listy.

Při výběru z desítek odrůd brambor je dobré vědět, jestli chci ranou nebo pozdní
odrůdu, ale důležité je vybrat varný typ, který udává vlastnosti hlíz po uvaření.
Vždyť i v obchodě si na salát koupím typ A, do polévek typ B a na kaši typ C.
Brambory obsahují mimo jiné škrob, bílkoviny, kyselinu citronovou, minerální látky
a vitaminy, hlavně vitamin C.

A teď přijde den D, půda nesmí být mokrá, nať zaschla a leží, tedy vhodná doba pro sklizeň.
Nejdřív vykopeme ty, co na jaře zbyly v kuchyni. Sklízíme asi 4x víc než jsme zasadili,
tedy jak se pak ukázalo, nejméně.

Pak přijde na řadu certifikovaná červená Rosara. Samotné brambory by se měly oddělovat
od výhonů, tzn., že by neměly držet pohromadě, ale měly by být volně v půdě.
Hlavně tam nic nenechat, protože i ty malé kuličky jsou výborné upečené v troubě 
na trošce sádla s kmínem. Sklízíme asi 6x víc než jsme zasadili.

Za další 3 týdny sklízíme odrůdu Impala, která měla ty dlouhé klíčky.
Nakonec se ukázalo, že ta byla nejvýnosnější. Sklizeň je 7,5x větší.

Brambory kromě užitečných látek obsahují také toxickou látku solanin.
Ten se soustřeďuje v okolí oček a klíčků nebo v zelených částech hlíz,
a proto všechny tyto části by měly být před konzumací odstraněny.

Říká se, čím horší zahradník, tím lepší brambory...

Brambory původně pocházejí ze západní části Jižní Ameriky.

kp-group
Cechlignum