KOMENTÁŘ K VIDEU: CELER BULVOVÝ
Pěstování bulvového celeru, který nesmí chybět v klasické bramboračce, se mi moc nedaří.
Protože má dlouhou vegetační dobu, je potřeba ho vysévat už v únoru, což jsem udělala,
ale rostliny dva měsíce vůbec nerostly a nesílily.
Takže jsem sazenice v květnu zakoupila u zahradníka.
Do hlinité, na podzim dobře zryté půdy, přidám kompost a sázím po tzv. zmrzlých mužích,
tedy v 2. polovině května, asi 30-40 cm od sebe. Po výsadbě přihnojím výluhem z kopřiv.
Celer by se neměl sázet po kořenové zelenině a důležité je,
aby srdíčko sazenice nebylo utopené v zemi.
Každý rok se kolem něj motají mravenci, tak občas použiji postřik z bylinek nebo z tabáku,
abych neměla na rostlinách mšice.
Celer potřebuje hodně vody a kolem rostlin je nutné odhrabávat zem,
aby se vytvářely bulvy a kořeny se provzdušnily.
Je známý tím, že zvyšuje mužskou potenci, má ale i mnoho jiných účinků, např. pomáhá
při léčení ledvin a také při hubnutí, protože aktivuje metabolismus a nemá skoro žádné kalorie.
Aby byly bulvy pěkné, odstraňuji zvadlé spodní listy a odřezávám kořínky,
které z bulvy vyrůstají.
Celer také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak a zklidňuje nervový systém.
Obsahuje řadu vitaminů, zajímavé je, že má víc vitaminu C než pomeranč,
dále pak obsahuje různé minerální látky a vlákninu.
Přesně půl roku po vysazení sazenic, tentokrát v půlce listopadu, přišel čas konečné sklizně.
Jeden rok jsem sklízela těsně před Vánocemi, menší mrazíky totiž rostlinám nevadí.
Můj celer není jako z obchodu, ale teprve letos po sklizni jsem se dozvěděla od zahradníka,
že se nemá sázet blízko sebe, protože když na sebe navzájem narazí kořeny, tak bulvy přestanou růst.
Kořeny operu, zakrátím a naskládám do kbelíku s čistou vodou, kterou asi 1x za týden vyměňuji,
aby ve vodě celer nehnil, a dám do chladné místnosti.
Některé bulvy opravdu moc nevyrostly, tak z nich použiji aspoň listy.
Nejhodnotnější jsou samozřejmě čerstvé, ale dají se i nasušit a v zimě se jako
koření budou hodit. Používám např. k ochucení polévek.
Po usušení uchovám v dobře uzavřené nádobě, nezapomenu označit a dám do temna.
Sušené listy ale brzy ztrácejí vůni i chuť, zato zmražené si výraznou vůni uchovávají.
Omyté oberu, nakrájím nadrobno, dám do formiček na led, zakápnu vodou a zmrazím.
Zmrazím si i nějaké bulvy, které si ale před tím ještě zblanšíruji jako např. brokolici nebo fazole.
To znamená, že očištěný nakrájený celer povařím v osolené vodě asi 4 minuty,
potom dám do ledové vody, aby se rychle přestal vařit a neztratil světlou barvu.
Po několika minutách, když celer vychladne, osuším, označím a zmrazím.
Zbylé bulvy vydrží v kbelíku bez problému až do Vánoc na bramborový salát.
Dokonce nám jeden rok vydržely až do března, ale musí se často vyměňovat voda.
Celer se také dá uskladnit v písku ve sklepě, jako třeba mrkev, kde by měl vydržet až 5 měsíců.
Na Silvestra použiji do ovaru s ostatní kořenovou zeleninou.
Celer původně pochází ze Středomoří.
Nejnovější videa
Stévie sladká
Stévie sladká je světlomilná tropická rostlina. ...
Mochyně peruánská
Mochyně peruánská neboli třešeň Inků je osvěžující tropické ovoce. ...
Kotvičník zemní
Kotvičník zemní je léčivá bylina třetího tisíciletí. ...
Květák, karfiol
Největší výnosy jsou z rostlin pěstovaných na podzim, protože květák má rád vlhké počasí. ...