KOMENTÁŘ K VIDEU: CELER BULVOVÝ

Pěstování bulvového celeru, který nesmí chybět v klasické bramboračce, se mi moc nedaří.
Protože má dlouhou vegetační dobu, je potřeba ho vysévat už v únoru, což jsem udělala,
ale rostliny dva měsíce vůbec nerostly a nesílily.
Takže jsem sazenice v květnu zakoupila u zahradníka.

Do hlinité, na podzim dobře zryté půdy, přidám kompost a sázím po tzv. zmrzlých mužích,
tedy v 2. polovině května, asi 30-40 cm od sebe. Po výsadbě přihnojím výluhem z kopřiv.
Celer by se neměl sázet po kořenové zelenině a důležité je,
aby srdíčko sazenice nebylo utopené v zemi.

Každý rok se kolem něj motají mravenci, tak občas použiji postřik z bylinek nebo z tabáku,
abych neměla na rostlinách mšice.
Celer potřebuje hodně vody a kolem rostlin je nutné odhrabávat zem,
aby se vytvářely bulvy a kořeny se provzdušnily.

Je známý tím, že zvyšuje mužskou potenci, má ale i mnoho jiných účinků, např. pomáhá
při léčení ledvin a také při hubnutí, protože aktivuje metabolismus a nemá skoro žádné kalorie.
Aby byly bulvy pěkné, odstraňuji zvadlé spodní listy a odřezávám kořínky,
které z bulvy vyrůstají.

Celer také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak a zklidňuje nervový systém.
Obsahuje řadu vitaminů, zajímavé je, že má víc vitaminu C než pomeranč,
dále pak obsahuje různé minerální látky a vlákninu.

Přesně půl roku po vysazení sazenic, tentokrát v půlce listopadu, přišel čas konečné sklizně.
Jeden rok jsem sklízela těsně před Vánocemi, menší mrazíky totiž rostlinám nevadí.
Můj celer není jako z obchodu, ale teprve letos po sklizni jsem se dozvěděla od zahradníka,
že se nemá sázet blízko sebe, protože když na sebe navzájem narazí kořeny, tak bulvy přestanou růst.

Kořeny operu, zakrátím a naskládám do kbelíku s čistou vodou, kterou asi 1x za týden vyměňuji,
aby ve vodě celer nehnil, a dám do chladné místnosti.
Některé bulvy opravdu moc nevyrostly, tak z nich použiji aspoň listy.
Nejhodnotnější jsou samozřejmě čerstvé, ale dají se i nasušit a v zimě se jako
koření budou hodit. Používám např. k ochucení polévek.

Po usušení uchovám v dobře uzavřené nádobě, nezapomenu označit a dám do temna.
Sušené listy ale brzy ztrácejí vůni i chuť, zato zmražené si výraznou vůni uchovávají.
Omyté oberu, nakrájím nadrobno, dám do formiček na led, zakápnu vodou a zmrazím.

Zmrazím si i nějaké bulvy, které si ale před tím ještě zblanšíruji jako např. brokolici nebo fazole.
To znamená, že očištěný nakrájený celer povařím v osolené vodě asi 4 minuty, 
potom dám do ledové vody, aby se rychle přestal vařit a neztratil světlou barvu.
Po několika minutách, když celer vychladne, osuším, označím a zmrazím.

Zbylé bulvy vydrží v kbelíku bez problému až do Vánoc na bramborový salát.
Dokonce nám jeden rok vydržely až do března, ale musí se často vyměňovat voda.

Celer se také dá uskladnit v písku ve sklepě, jako třeba mrkev, kde by měl vydržet až 5 měsíců.
Na Silvestra použiji do ovaru s ostatní kořenovou zeleninou.

Celer původně pochází ze Středomoří.

kp-group
Cechlignum