KOMENTÁŘ K VIDEU: FAZOLE TYČKOVÉ

Pěstování fazolí není složité a já nejraději pěstuji tyčkové. Oproti keříčkovým
nezaberou na záhonu moc místa, na druhou stranu musí mít nějakou oporu.
Používám delší tyče, buď po třech nebo po dvou, které jsou nahoře svázány drátem.

Výsev provádím v květnu až červnu. Nejdůležitější je, aby teplota půdy nebyla
menší než 10°C, jinak zrna nemusí vůbec vyklíčit. Před vysetím fazole namočím 
na 2-3 hodiny do vody a pak je musím dát hned do půdy.
Okolo každé tyčky vyhloubím rýhu asi 3-4 cm hlubokou a dávám po sedmi zrnech dokola.
Zasypu kompostem, uplácám a opatrně zakropím tak, abych fazole nevyplavila,
ale zároveň tak, aby se voda dostala až k nim. Osivo nesmí nikdy vyschnout.

Asi po 2 týdnech rostliny postupně vylézají ze země.
Za měsíc a půl vypadají fazole velmi dobře, ale už se mi také stalo, že je sežrali myši
a zbyly z nich jen pahýly. Dalším nebezpečím jsou slimáci, proti kterým bojuji granulemi,
které jsou pro jiné živočichy neškodné.

Za další měsíc kvetou a tyče už jim nestačí, ale delší být nemohou,
protože bych při sklízení potřebovala štafle…
Vytrhávám plevel jen do začátku kvetení, pak už to není dobré pro zdravotní stav rostliny,
zato po celou dobu vegetace zalévám, hnojit se nemají vůbec.
Konečně jsme se dočkali.

Fazolí existuje spousta druhů. Jak keříčkové, tak tyčkové se liší barvou lusku -
zelené, žluté, fialové, tvarem lusku - kulaté, ploché, nebo se liší i barvou zrna.
Plody obsahují železo, vápník, draslík, vitamíny skupiny B a provitamín A.
Jsou vhodné pro diabetiky, protože obsahují látku, která snižuje hladinu cukru v krvi.

Před vařením odříznu oba konce a u větších lusků stáhnu i strunu uprostřed.
Zvláštností fialových lusků je, že při vaření zezelenají.
Fazolové lusky na kyselo jím v rodině akorát já. Zato salát se šalotkou chutná všem.

Koncem září rostliny stále kvetou a plodí.

Tento rok jsem měla opravdu pěknou úrodu, takže si můžu nějaké ty přebytky zmrazit.
Nejdřív si lusky ale zblanšíruji
To znamená, že je povařím asi 5 minut v osolené vodě a pak je dám do ledové vody.
Tím se okamžitě zastaví var, který způsobuje šednutí lusků, takže když se var hned zastaví, lusky pak
mají krásnou barvu. Asi po 3 minutách je vyndám z ledové vody, osuším a mohu dát do mrazáku.
Až je budu v zimě potřebovat, povařím je ještě asi 10 minut, podle chuti.

Fazole se nikdy nekonzumují syrové, protože syrové obsahují toxickou látku, která
způsobuje střevní potíže.
Ještě než přijdou mrazy, sklidím přezrálé lusky.
Zrna vyndám a nechám si na příští rok ta nejtmavší, která jsou úplně dozrálá.
Musí být úplně suchá a hlavně musí pocházet ze zdravých, ničím nenapadených rostlin.
Uchovám je v dobře uzavřené sklenici někde, kde nemrzne.
V říjnu rostliny zlikviduji, ale nedám je na kompost, radši je odvezu do sběrného dvora.

Fazole původně pocházejí z tropických oblastí Ameriky.

kp-group
Cechlignum