KOMENTÁŘ K VIDEU: KEDLUBEN

Kedluben neboli kedlubna se řadí mezi nejoblíbenější košťálovou zeleninu,
která chutná trochu jako srdíčko hlávkového zelí, ale je sladší.

Pro výsev použiji supresivní substrát pro výsev a množení, který je účinný proti
odumírání klíčících rostlin, protože obsahuje dvě užitečné houby, které potlačují vývoj
škodlivých hub. Ty způsobují, že klíčící rostliny odumřou.

Do květináče nasypu substrát, ten upěchuji, nasypu semínka,
jemně zasypu vrstvou zeminy a rozprašovačem opatrně orosím.
Ten by měl rozprašovat a ne stříkat, aby se semena nevyplavila.
Radši ještě naliji do podmisky vodu, která se vsákne do substrátu a ten by neměl nikdy vyschnout.
Květináč dám na parapet do místnosti s pokojovou teplotou.

Tento rok mám kedlubnu modrou a bílou. Modrá je raná a bílá pozdní a obě by se měly podle návodu 
vysévat v únoru nebo březnu. Já vysévám v půlce března a květináče nezapomenu označit.
Kedlubny rostou rychle a právě v tomto období, aby se nevytahovaly do výšky, potřebují dát
na místo, kde bude hodně světla a nižší teplota.

Kdybych nestihla zasít nebo mi semena nevyklíčila, je ještě možnost nakoupit sadbu 
v dubnu nebo květnu u zahradníka.
Tentokrát jsem vše stihla a v druhé polovině dubna je můžu vysadit na záhon, který jsem na podzim
zryla a teď tam přidám trochu zeminy z kompostu, později vůbec nehnojím.
Důležité je, aby rostliny měly alespoň 3, ale nejlépe 4 pravé listy a aby se nezasadily moc 
hluboko, jinak by se nemusely vytvořit bulvy. Sázím asi 30 cm od sebe.

Semena raných odrůd, které mají krátkou vegetační dobu se dají vysévat
ještě koncem července, sázet v srpnu a sklízet v říjnu.
Půdu musím neustále zalévat, kdyby totiž vyschla, bulvy by zdřevnatěly.
Na druhou stranu se rostliny nesmějí přelévat, protože by bulvy mohly popraskat.

Mladé listy, které mimochodem mají více vitaminů a minerálů než samotné bulvy,
jsou oblíbenou pochoutkou slimáků. Proto sem tam rostliny obsypu granulemi, které jsou jinak
pro domácí zvířata neškodné. Tolik granulí nebylo nutné..

Látky obsažené v kedlubnách mají mnoho léčivých účinků, např. posilují imunitní systém, 
působí preventivně proti rakovině jako např. brokolice
podporují činnost žlučníku, zlepšují kvalitu vlasů a pokožky.
Kedlubny obsahují vitaminy, celou řadu minerálů a také obsahují velké množství vlákniny.
Zato nemají skoro žádný cholesterol ani kalorie, perfektně se tedy hodí při redukční dietě.

Protože jsem po celou dobu vegetace vůbec nepřihnojovala a kedlubny měly výživu jen
z kompostu, který jsem použila při sázení, tak jsou samozřejmě menší než ty,
které se prodávají v obchodech.

Nejzdravější jsou čerstvé, například obyčejný chleba s máslem a kedlubnou je opravdu vynikající.
Také se různě tepelně upravují - vaří, dusí, grilují, zapékají, nebo se dají obalit a osmažit jako řízek.

Kedlubny původně pocházejí ze Středomoří a Tibetu.

kp-group
Cechlignum