KOMENTÁŘ K VIDEU: KVĚTÁK, KARFIOL

Květák neboli karfiol patří, co se týče pěstování, k nejnáročnějším zeleninám.
Je náročný na živiny, proto je dobré na podzim zapravit do záhonu hnůj.

Semena jsem si sice pořídila, ale dobu výsevu jsem propásla, bylo tedy potřeba koncem
dubna zakoupit sazenice u zahradníka.
Květák má rád světlé stanoviště, ale přímý sluneční úpal mu nesvědčí.
Spíš si libuje v chladném počasí, proto prospívá hlavně na jaře a na podzim,
Při pěstování květáku se doporučuje, aby půda obsahovala dostatek molybdenu a bóru.

Během krátké vegetace přihnojím dvakrát výluhem z kopřiv.
Zalévám každý den, jinak hlavy mohou být malé nebo zhořknou.
Občas vytrhám plevel a hlavně prohlížím listy, jestli na nich nejsou molice
a radši preventivně používám postřik z česneku.

Pozdní květák se dá pěstovat i z přímého výsevu, ale protože mám
plné záhony, zkusím sazenice předpěstovat a zasadit po sklizni česneku.
Vysévám v půli června do výsevního substrátu, dám do stínu 
a substrát udržuji vlhký, aby semena nevyschla.

Odrůdy se rozdělují podle ranosti, od raných po pozdní, přičemž rané odrůdy
se dají sklízet už za tři měsíce od výsevu, pozdní za čtyři.
Aby růžice byly krásně bílé a nežloutly, musím je ochránit před slunečním světlem,
což jednoduše udělám svázáním listů gumičkou.
Květák pěstovaný na podzim obvykle tento problém nemá.

Mezitím rostliny, které za 14 dní od výsevu mají 3-4 listy, přepikýruji.
Existují i barevné odrůdy, např. oranžové, fialové nebo zelené.
Zajímavá je zelená brukvovitá zelenina, která je něco mezi květákem a brokolicí.
Jmenuje se Romanesco a má špičaté růžičky ve tvaru pyramidy.
Všechny květáky obsahují látky snižující hladinu cholestolu v krvi
a jiné zdraví prospěšné látky.

Začátkem července jsem zjistila, že už je nejvyšší čas na sklizeň,
růžičky by se neměly rozdělovat, jakoby řídnout.
Sklízet je tedy potřeba dřív než začne hlava vybíhat do květu.

Listy jsou také jedlé, ty menší se dají připravit jako špenát.
V košťálech je nejvíc prospěšných látek, proto je nevyhazuji,
ale nasekám do polévky.
Karfiol se vyznačuje mimo jiné vysokým obsahem vitamínu C a vitamínu K.
Obsahuje kyselinu listovou a díky většímu množství vlákniny
vyvolává pocit sytosti.

Nejoblíbenější je asi smažený květák, ale zdravější je
osolený, opepřený, posypaný curry, paprikou a česnekem,
zakápnutý olivovým olejem a krátce upečený v troubě na vysokou teplotu.
Nejzdravější je květák syrový, ale někomu může způsobovat nadýmání a plynatost.

Přepikýrované rostliny zasadím na uvolněný záhon,
a to stejným způsobem jako jsem sázela ty od zahradníka na jaře.
Mám podzimní odrůdu, která by se měla zasadit nejpozději
do poloviny července.

Čerstvý květák vydrží v chladu maximálně 3 týdny, potom začne plesnivět.
Proto ho radši včas zavařím jako okurky.
Nebo zmrazím. Nejdřív ho ale zblanšíruji, to znamená
krátce povařím v osolené vodě a pak rychle zchladím.

Květák obsahuje sirné látky, kterým se připisují protirakovinné účinky.
Tyto látky, které ne každému chutnají, vyprchají, když se vaří v nezakrytém hrnci.
Košťáloviny upravené v páře si uchovají maximum prospěšných látek.

Květák by neměli konzumovat osoby trpící dnou,
protože obsahuje vysoké množství kyseliny močové.

Bohužel dalšího květáku jsme se nedočkali.
Hlávky se sice vytvořily, ale celé rostliny znehodnotily housenky.
Dalšími možnými škůdci jsou slimáci, kteří se nám v tomto roce vyhnuli.

Květák původně pochází ze Středomoří.

kp-group
Cechlignum