KOMENTÁŘ K VIDEU: PÓR ZAHRADNÍ

Pór zahradní neboli pórek je jednou z nejstarších kulturních rostlin. 
Není náročný na pěstování, dobře se mu daří i v chladnějších oblastech.

S předpěstováním začnu v polovině března
Pro výsev se snažím použít kvalitní výsevní substrát, kterým naplním květináč.
Semena jemně zasypu vrstvou zeminy a zarosím rozprašovačem.
Vybrala jsem jednu odrůdu letní a jednu zimní a obě vysévám ve stejnou dobu.
Do podmisky naliji ještě vodu, aby se vsákla do substrátu, pak už ho jen udržuji vlhký.
Květináč dám na parapet do místnosti s pokojovou teplotou.

Když není čas na výsev, dají se předpěstované sazenice také od dubna koupit v zahradnictvích.
Rostliny by se měly sázet, když jsou silné asi jako tužka,
ale zřejmě jsem je vysela moc hustě, takže vůbec nesílí.
Ponořím je do vody, aby se daly od sebe lépe oddělit a nepřetrhaly se kořínky.
Potom je z obou stran zastřihnu.

Na vyvýšeném záhonu udělám hlubší rýhy,
do kterých sázím sazenice dle jejich možnosti co nejhlouběji.
Rýhy jsou od sebe vzdálené asi 35-40 cm a rostliny asi 10-15 cm.
Po zasazení je potřeba rostliny pořádně zalít, ale opatrně tak, aby se nevyplavily.
Než trochu zesílí, snažím se zalévat každý den, pak stačí 2-3x týdně podle počasí.

Jak pórek  roste a sílí, postupně ho zahrnuji zeminou a zároveň odstraním plevel.
Z pórku se nejvíc používá světlá část a pokud ji chci mít co nejdelší,
je nutné, aby byla schovaná před světlem, proto rostliny přihrnuji.
Takže tam, kde na začátku byla rýha je kopeček a naopak.

Pórek je dietní zelenina bohatá na vitamíny, vlákninu a minerální látky, především draslík.
Povzbuzuje činnost mozku a je dobrý na zácpu i nadýmání.

Letní pór roste rychleji a je vyšší, je však slabší. Zimní pór je kratší, ale silnější.
Ten už nemůžu přihrnovat, protože by mezi listy napadala zem, tak ho zkusím omotat
netkanou textilií, která mně zbyla ze záhonů s okurkami.
Metodě zakrývání části rostliny před světlem se říká bělení.

Vybělená část je křehčí a mnohem jemnější, tvrdší zelenou část dávám do polévek.
První pórek sklízím v polovině srpna, je to ten letní, delší.
Nejlepší by bylo použít rýč, ale na vyvýšeném záhonu to není tak jednoduché:)
Letní odrůdy se vyznačují světlejší barvou listů a sklízejí se od léta do podzimu.
Ani jsem nevěřila, že z toho, co jsem zasadila, něco vyroste..

Pórek se používá jak ve studené kuchyni do salátů a pomazánek,
tak různě tepelně upravený.
Syrový je mnohem jemnější než cibule, takže ho bez obav mohou konzumovat i ti,
kterým cibule nesvědčí.
Po celou dobu vegetace nepoužívám žádné hnojivo, ani výluh z kopřiv.
Jen jsme na jaře předešlého roku dali vrstvu koňského hnoje a navrch kvalitní kompost.

Začátkem října sklízím ještě letní odrůdu, kterou jsem se snažila také vybělit.
Po rozkrojení vypadá dobře, ale bohužel je napadená kuklami vrtalky pórové.
Vrtalka je drobná moucha, jejíž kukly znehodnocují pórek.
Musím ho pořádně oloupat, takže z gigantických rostlin toho moc nezbyde.
Zimní odrůdy na záhonu přezimují a dají se sklízet až do jara,
ale kvůli napadení všechno bohužel sklidím a po důkladném oloupání zmrazím.

Jako ochrana před vrtalkou se doporučuje přikrýt rostliny hned po výsadbě 
bílou netkanou textilií, pod kterou se moucha nedostane.
Také při pěstování na stejném místě je zvýšené riziko výskytu chorob a škůdců.
Napadené listy nedávám na kompost, ale do bioodpadu.

Pórek původně pochází ze Středomoří.

kp-group
Cechlignum