KOMENTÁŘ K VIDEU: VÝBĚR PAPRIK PODLE ODRŮD

Paprika má velmi široký sortiment odrůd a každý rok přibývají další.
Obyčejný zahrádkář nemá šanci všechny vyzkoušet.
Podle čeho se tedy nejlépe řídit při výběru odrůd paprik?

První zásadou je výběr podle podmínek, které pěstitel má.
Odrůdy se totiž dělí na polní a na pěstované v krytých prostorách.
Na sáčcích bývá vždycky uvedeno, 
jestli je rostlina určená pro pěstování na pole nebo do skleníku či fóliovníku.
Dovnitř také patří papriky k rychlení.

Druhým kritériem je výběr podle chuti.
Rozdíl mezi chilli papričkou a sladkou paprikou je jasný.
Chilli se ještě dělí na mírně, středně a ostře pálivé.
Pálení způsobuje látka, které se říká kapsaicin.
Je proto dobré sledovat jednotky pálivosti, tedy SHU.
Bohužel to na sáčcích často nebývá uvedené.
Mírně pálivé typu Jalapeno mají do 10 000 SHU, středně pálivé typu Habanero obsahují do 350 000
a ty nejostřejší mají až přes dva miliony SHU.
Zato sladké papriky neobsahují žádný kapsaicin.
Také jsou papriky, např. kozí rohy, které se vyskytují v pálivé i nepálivé verzi.
Jako výjimečně sladká a šťavnatá paprika, kterou milují hlavně děti, se doporučuje odrůda Hamík.

Třetím kritériem je výběr podle tvaru plodů.
Nejznámějším tvarem je jehlancovitý a kuželovitý,
tzn., že plody mají špičku a nejčastěji se používají k plnění a grilování.
Lichoběžníkový tvar špičku nemá.
Velmi oblíbený tvar je kvadratický, plody bývají tlustostěnné a šťavnaté.
Existují odrůdy s ploše kulovitými plody nebo tvarem beraního a kozího rohu.

Čtvrtým kritériem je výběr podle barvy plodů.
Na sáčcích bývá většinou uvedená barva jak v technické zralosti, to znamená, že papriky nejsou
úplně zralé, ale už se dají konzumovat, tak v botanické zralosti, tedy úplně dozrálé.
Čím je paprika zralejší a červenější , tím je sladší a má vyšší obsah hlavně vitaminu C.
Kromě červených, zelených, žlutých a oranžových paprik, existují dokonce i fialové až černé.

Pátým kritériem je výběr podle ranosti rostliny.
Rané a středně rané odrůdy dozrávají dřív, proto jsou pro naše podmínky vhodnější.
Pozdním paprikám se lépe daří v teplejších oblastech nebo ve skleníku.
Jsou ale odolnější.

Šestým kritériem je výběr podle velikosti rostliny.
Rostliny vyššího růstu potřebují oporu a musí se vyvazovat.
Nižší a kompaktnější odrůdy se dají pěstovat v nádobách 
a truhlících na balkoně nebo na terase.

Sedmým kritériem je výběr podle velikosti plodu.
Lusky mají různé velikosti, od drobnějších chilli papriček až po sladké, tlustostěnné
papriky, které mohou vážit až 400 gramů. 
Takové rozhodně potřebují oporu.

Osmým kritériem je výběr podle šlechtění.
Někteří zahrádkáři pěstují zeleninu pouze z nehybridních, starých odrůd.
Velkou výhodou je to, že tyto odrůdy jsou vhodné k semenaření,
tzn., že při dodržení určitých pravidel vyrostou ze semen 
papriky se stejnými vlastnostmi i příští rok.
Výhodou hybridů, které se označují jako F1, je hlavně odolnost vůči chorobám.
Jestliže nám chutná určitá hybridní paprika, příští rok z jejich semen nevyroste přesně to, 
co jsme očekávali. Může to být horší, ale i lepší.

Devátým kritériem je výběr podle využití.
Papriky jsou nejzdravější čerstvé, chroupají se samotné, přidávají se do salátů.
Např. ale kapie nejsou moc vhodné pro přímý konzum,
protože jsou tvrdší, což je zase jejich výhoda při konzervaci.
Některé odrůdy se zase více hodí na plnění, pečení, grilování, sušení nebo zavařování.

Ať zvolím jakoukoliv odrůdu, vždy vysévám od poloviny února, maximálně do začátku března.

kp-group
Cechlignum