KOMENTÁŘ K VIDEU: BAZALKA PRAVÁ V KVĚTINÁČI

Bazalka je léčivá bylina, kterou si může vypěstovat každý doma.
Dřív jsem si ji na jaře koupila předpěstovanou, ale nikdy mně moc dlouho nevydržela.
Zkusila jsem ji tedy pěstovat ze semen

Tento květináč, který se vejde i na můj úzký parapet, 
naplním zeminou pro výsev a množení.
Zem pořádně upěchuji a zaseji semínka, a protože je teď na trhu hodně druhů,
zkouším do jednoho květináče i 3 druhy, které se liší velikostí i barvou listů.
Vypadá to pak moc hezky. Když mi to vyjde, začnu s výsevem už začátkem března.

Bazalka má různé léčivé účinky, např. působí proti nadýmání,
snižuje hladinu krevního cukru nebo zmírňuje bolesti hlavy.
Má zajímavou chuť a její vůně je nezaměnitelná. Někomu může ale vadit.

Navrch nasypu ještě trochu zeminy, zase trochu udusám a sprejem orosím.
Kdybych semínka zalila z konvičky, mohla by odplavat na jedno místo a já chci, 
aby byla rovnoměrně rozprostřená.
Vodu ještě naliji do misky, aby zemina pořádně nasákla a pak ji pořád udržuji vlhkou.

Po dvou týdnech začne vykukovat a po třech se objeví její typické lístky.
Potřebuje hodně tepla a na rozdíl od jiných bylin má ráda dost vody.
Čerstvou dávám hlavně do salátů a manžel ji používá při nakládání masa na gril.
Její vůně má odpuzovat mouchy a jiný polétavý hmyz.

Sklízím postupně, jak potřebuji v kuchyni.
Takovéto zaštípnutí nad dvěma malými lístky způsobí, že se bazalka zase rozroste.
Nejlepší je v čerstvém stavu, koření se s ní většinou už hotová jídla nebo se vaří jen krátce,
jinak ztrácí aroma.
Bazalku přidávám spolu s česnekem do olivového oleje při nakládání sušených rajčat.

Začátkem července mám bazalku už celkem obranou, ale stále vyhání další listy.
Taky musím myslet na zimu a to, co nezkonzumujeme přes léto, většinou zmrazím
ve tvořítku na led.
Mám radost, že mi vzešla jak zelená, tak červenohnědá, v salátech je to pak barevnější.

Omytou oberu, nakrájím nadrobno, dám do formiček na led, zakápnu olejem nebo
vodou, a zmrazím. Celé listy se dají také zmrazit tzv. na sucho v zipovacích sáčcích.
V zimě ji pak používám hlavně do rajčatové omáčky na těstoviny.
V kombinaci s rajčaty je výborná a pro toho, kdo má rád italskou kuchyni, je naprosto
nepostradatelná.

Po zmražení vyndám z formiček, dám do mikrotenového pytlíku a označím.
Bazalku můžu taky usušit, což demonstruji na svém druhém videu o bazalce v truhlíku.
V roce, kdy vznikalo toto video, přišly bohužel mrazy už koncem září.
Mohla jsem dát květináč dovnitř, ale nějak jsem to nestihla.

Na podzim tuto jednoletou bylinu zlikviduji, v mém případě na kompost
a květináč připravím na jaro. Různé druhy můžeme pěstovat i jen na okrasu.

Bazalka původně pochází z Indie.

kp-group
Cechlignum