KOMENTÁŘ K VIDEU: CHILLI JALAPENO

Jednou z nejznámějších chilli papriček je Jalapeno.
Pěstování této odrůdy, stejně jako ostatní odrůdy roční papriky
(Capsicum annuum) není náročné.

Obecně by se všechny papriky měly vysévat co nejdříve, tzn. v únoru, protože jejich 
vegetační doba je až 9 měsíců, ale já jsem tento rok vysela až začátkem dubna.
Do substrátu pro výsev a množení nasypu semena, rozprostřu, zasypu trochou zeminy
a po uplácání opatrně zarosím. Květináč dám na parapet a rosím každý den.
Rostliny se dají předpěstovat i v rašelinových tabletách, tzv. jiffech, ve kterých
si vytvoří kořenový bal, s nímž se pak zasadí rovnou do truhlíku bez přerušení růstu.

Za necelé dva měsíce jsou rostliny dost vzrostlé na přesazení a navíc je druhá polovina
května, tedy přesně doba, kdy se rostliny už mohou vysadit ven.
V truhlíku na terase mám připravenou zeminu z kompostu a sázím celkem hustě,
asi 8-10 cm od sebe.

Ze začátku vydatně zalévám odstátou vodou, ale nemělo by dojít k přemokření.
To se v truhlíku stát nemůže, protože přebytečná voda z něj vyteče.
Jelikož pěstuji víc druhů feferonek, radši si je označím.

Dlouho to vypadá, že rostliny přestaly růst, zahušťovat se začínají až po 3 měsících
od vysetí, v mém případě tedy začátkem července.
Na začátku srpna už jsou obaleny květy a objevují se i první plody.
V tuto dobu by se rostliny neměly moc zalévat, jinak mohou plody začít praskat.

Existuje víc druhů papriček Jalapeno, já jsem na sáčku měla napsané jenom, že jde 
o papričku středně pálivou.
Nebyly tam uvedeny ani jednotky pálivosti, ale Jalapenos nepatří mezi hodně pálivé.

Začátkem září sklízím zelené lusky, které během 10 dnů v misce začnou dozrávat 
a mění svou barvu od zelené, přes oranžovou až po červenou.
Zelené papričky mají výbornou chuť a skvělou vůni, ale nepálí, zato čím víc červené,
tím víc je cítit jejich pálivost.

Nejpálivější část chilli nejsou semena, jak se mnozí domnívají, 
ale bílá dužina, ve které jsou semena umístěna. 
Ta obsahuje nejvíc rostlinného alkaloidu zvaného kapsaicin, který
způsobuje pálivost.
Kapsaicin je hodně léčivý, chrání organismus před nemocemi srdce a cév
a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

V říjnu se na rostlinách podepsalo chladnější počasí, takže sklidím všechny plody.
Sklizené papričky jsme zkonzumovali čerstvé, ale údajně se dají i zmrazit.
Hůře se suší, protože jsou dost šťavnaté, na rozdíl např. od papriček Serrano.
Jemně nakrájené jsem přidala spolu s česnekem a bylinkami do oleje, kterým
jsem zalila sušená rajčata, nebo ty pálivější mohu přidat do zavařené červené řepy.

Přestože se jedná o papriku roční, rostliny prý mohou i přezimovat.
Před vysetými rostlinami by měly mít na jaře dobře vyvinutý kořenový systém, a tudíž
by měly mít náskok a měly by začít dřív plodit.
Zkusím je tedy vyrýpnout a přesadit do květináčů, zkrátím asi na 10 cm
jako u papričky Cayenne a ostříhám listy.

V chladné místnosti a při zálivce asi 1x za 3 týdny by rostliny měly vydržet až do další sezony.
Ještě koncem března dalšího roku to vypadalo, že jedna rostlina přežije, ale nakonec 
nepřežila ani jedna.

Jalapenos původně pocházejí z Mexika.

kp-group
Cechlignum