KOMENTÁŘ K VIDEU: CIBULE PRORŮSTAVÁ

Na zahradě nám vždycky rostla cibule, které jsme říkali "vošlejch".
Je to něco mezi zimní cibulí a cibulí kuchyňskou a je naprosto bezúdržbová.
Na jaře jenom odstraním zaschlé loňské stonky, jinak nepotřebuje žádnou péči.
Tuto vděčnou zeleninu pěstovaly už naše prababičky.
Já ji mám na záhoně několik desítek let, rozmnožuje se sama nebo když
najdu po zimě nějakou cibulku, jednoduše ji zapíchnu do země a ona zakoření.

Její správný název je cibule prorůstavá, ale má spoustu lidových pojmenování
jako například cibule poschoďová, patrová, sibiřská nebo egyptská.
Raší brzy na jaře a její stonky vypadají jako tlustá pažitka, jsou také duté, ale mnohem silnější.
Svoje názvy získala kvůli pacibulkám, které se tvoří na koncích stonků.
Ty ještě na rostlině dál raší a vytvářejí se další cibulky, a to v několika poschodích.

Za ty roky, co mám rostliny na záhonu, jsem na nich nepozorovala žádné květy
a tím pádem ani semena, kterými by se daly množit.
Množí se hlavně pacibulkami, které jsem ale nikdy neviděla v žádném zahradnictví,
a to je možná důvod, proč o této cibuli začínající pěstitelé ani nevědí.

Z rostliny se dají zužitkovat všechny části. Malé cibulky sklízím už od července.
Dají se použít všude tam, kam se dává normální kuchyňská cibule, ale protože jejich
velikost je miniaturní a loupání vyžaduje trochu trpělivosti, do guláše je určitě nedám :).
Používám je stejně jako například šalotku hlavně do salátu z fazolových lusků nebo rajčat
ale oproti šalotce mají ostřejší a výraznější chuť.

V angličtině se této rostlině říká kráčející cibule, protože koncem léta se pod tíhou dozrálých
cibulek ohnou stonky k zemi a cibulky samy zakoření, takže rostliny jakoby kráčejí po zahradě.
Během let se postupně rozrůstají a vytvářejí větší a větší trsy.
Jsou plně mrazuvzdorné a když nemrzne, začnou rašit i pod sněhem.

U nás doma je nejoblíbenější částí hlavně nať, která má vynikající chuť
a obzvlášť  na jaře je cenným zdrojem vitamínů a jiných důležitých látek.
Postupně ji sklízím skoro celý rok a přidávám, podobně jako pažitku,
např. na vařené brambory, omeletu nebo na chleba s máslem.

Nať i malé cibulky obsahují léčivé látky s antiseptickými účinky.
Kromě natě a pacibulek se dají v kuchyni také použít i cibule,
které rostou v zemi, ale těmi se mohou rostliny i množit.
Trs vyrýpnu, rozdělím a zasadím do normální propustné půdy s přídavkem kompostu.
Prorůstavou cibuli pěstuji na slunném místě, ale i v polostínu, mám ji mezi bylinkami
nebo samostatně na záhonu, dá se pěstovat i v truhlíku na balkoně.

Cibule původně pochází pravděpodobně z Asie.
 

kp-group
Cechlignum