KOMENTÁŘ K VIDEU: CUKETA ŽLUTÁ

Žlutá cuketa neboli cukina se pěstuje stejně jednoduše jako zelená
a bez problémů to zvládne i začínající pěstitel.

V zahrádkářském obchodě mě přesvědčili, že mám osivo před vysetím namořit do lignohumátu
a tím tak podpořit klíčivost semen a zlepšit rozvoj kořenového systému rostlin.
Přípravek jsem tedy zakoupila a namočila podle návodu na 2-4 hodiny.
Potom se musí semena nechat oschnout, aby na jejich povrchu zůstaly všechny účinné látky.
Můžu to udělat i pár dní před výsevem.

Rostliny si radši předpěstovávám v květináčích, tzn. že v půlce března zapíchnu
do substrátu pro výsev a množení semena, pro jistotu dvě.
Aby semena vyklíčila, musím zeminu udržovat pořád vlhkou.
Květináč pak dám na parapet do místnosti s pokojovou teplotou.

Když dám do květináče jen jedno semeno, tak určitě nevyklíčí, ale když dám dvě,
zaručeně se ujmou obě, takže rostliny rozsadím, aby každá měla dostatek místa.
Nejčastěji se pěstují zelené cukety, ale jemnější a křehčí jsou žluté.
Já pěstuji oboje, protože mám ráda, když jsou pokrmy barevnější.

Cukety jsou bohaté hlavně na draslík, který pomáhá pročišťovat tělo a vylučovat
přebytečnou vodu z organismu. Jsou vhodné pro lidi, kteří mají problémy s cukrovkou.

Když si sazenice nestihnu předpěstovat, vyseji semena přímo na dobře vyhnojený záhon nebo
kompost. Koncem dubna dám na jedno místo 3 semena, ale když všechny vyklíčí, nechám tam 
nakonec stejně jen jednu rostlinu, protože se každá hodně rozroste.
Předpěstované sazenice se dají samozřejmě také koupit u zahrádkáře nebo na trhu.

Takto vzrostlé a zakořeněné rostliny se sází až po tzv. zmrzlých mužích, tedy v půlce května, 
protože cukety jsou teplomilné a dlouhodobější teploty pod 10°C zpomalují růst.
Daří se jim na slunci, ale ze zkušenosti vím, že i v polostínu. 
Hlavně potřebují skoro metrový rozestup.

Největším nepřítelem jsou slimáci, takže boj s nimi by měl začít hned po vysazení.
Protože sázím rostliny na kompost, po celou dobu vegetace vůbec nehnojím, zato se snažím
pravidelně zalévat, jinak narostou  malé a zatvrdlé plody, které nejsou v kuchyni k použití.
Cukety nemají žádnou zvláštní chuť, a proto dobře přijímají jiné chutě.
Výborné jsou s česnekem, rajčaty nebo bylinkami.
Nebo se přidávají do sladkých jídel, např. známá je cuketová bábovka.

Od června postupně sklízím malé plody, asi 20 cm dlouhé, ale když mi nějaká přeroste, tak
po vydlabání semen se zužitkuje i ta, třeba naplněná mletým masem a zapečená v troubě.
Rostliny mají samčí a samičí květy, přičemž plody rostou jen ze samičích.
Že se dají cuketové květy konzumovat, jsem dlouho nevěděla. 
Před použitím v kuchyni je ale důležité odstranit tyčinky, případně pestík.
Dají se smažit, plnit, já jsem je přidala do bramborákovo-cuketového koláče.

Když se plody sklidí před prvními mrazy, což se mi tento rok nepodařilo,
vydrží v kuchyni i několik týdnů.
Zmrzlé listy a přemrzlé plody nikdy nedávám na kompost, ale do bioodpadu.

Tykev pochází ze Střední Ameriky, ale cuketa byla vyšlechtěna v Itálii.

kp-group
Cechlignum